11 Mayıs 2009 Pazartesi

PANDİSPANYA YAPIMI

Bugüne kadar pastaların resimlerini yayınlarken tariflerini ekliyememiştim zaman darlığından fakat artık toparlamanın zamanı geldi diye düşünüyorum ve pandispanya tarifleri ile başlıyorum işe...
Pandispanya yaparken 3 ayrı yol izlenebilir; (ki ben ilk yolu tercih ediyorum..)

  1. SICAK METOD: yumurta ve şeker ısıya dayanıklı bir kapta biraz çırpıldıktan sonra bean marie şeklinde 43 - 45 dereceye kadar ısıtılarak şekerin erimesi sağlanır. Bunu yapmak için illa dereceniz olması gerekmiyor karışımdan hafif duman çıkmaya başladığında gerekli ısıya ulaşılmış demektir. Ocaktan alınan karışım mikserle traş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpılarak kabartıldıktan sonra kuru malzemelere 3 seferde eklenir ve katlama yöntemi ile karıştırılır..

  2. SOĞUK METOD: yumurta beyazı ile şeker çırpılarak kabartıldıktan sonra diğer malzemeler eklenir..

  3. DİĞER METOD: yumurtaların sarıları ve akları birbirinden ayrılır. Şeker ikisine paylaştırılır. Ayrı ayrı mikserle kabartılır ve en son kuru malzemede dahil 3 karışım birbirine yedirilir..

Gelelim tarife dedim ya herkezin pandispanya tarifi vardır diye benimde kullandığım bir tane tarif var ve sonuç gerçekten başarılı olduğundan başka bir tarif denemegereği hiç duymadım..

SADE PANDİSPANYA malzemeler;

  • 170 gr toz şeker
  • 120 gr un
  • 55 gr nişasta
  • 70 gr tereyağ (isteğe bağlı ben genelde kullanmıyorum)
  • 6 adet yumurta
  • 1tutam tuz

KAKAOLU PANDİSPANYA malzemeler;

  • 170 gr toz şeker
  • 85 gr un
  • 35 gr nişasta
  • 15 gr kakao
  • 50 gr tereyağ
  • 6 adet yumurta
  • 1tutam tuz

Pandispanyaları yaparken kesinlikle sıcak metodu kullanıyorum. Yumurta ve şekeri bean marie de erittikten sonra mikserle kıvamı traş köpüğüne benzeyene kadar çırpıyorum. Başka bir kapta kuru malzemeleri eleyerek karıştırıyorum.En son kabarttığım yumurtaları 3 kerede kuru malzemeye ekliyorum ve katlama tekniği ile yani alttan üste doğru spatula ile karıştırıyorum..

Tereyağ kullanmıyorum genelde ama kullanmak isterseniz tereyağını eritip oluşturduğunuz hamurdan bir parça eriyen yağın içine karıştırdıktan sonra yağı hamurun içine katabilirsiniz..

Tüm pandispanyaları 160 derecede 50 dakika pişiriyorum..

4 yorum:

Adsız dedi ki...

slm buradaki tariflerde gr değilde bardak olarak yazarsanız anlamam daha kolay olacağına inanıyorum.birde yazdığınız ısıtıcıdan bizde yok başka biyerde ısıtamazmıyız .cvp bekliyorum.eşimin doğum günü pasta yapmam lazım.

eda'lı tatlar dedi ki...

slm adsız ısıtıcı olarak bean marie den bahsediyorsunuz sanırım o bir ısıtıcı değil.. bir tencereye su doldurup kaynatıyorsunuz içine ondan daha geniş bir kap oturtuyorsunuz fakat kap ısıya dayanıklı olmalı ve tencerenin dibine değmemeli.. daha sonra yumurta ve şekeri içinde karıştırıyorsunuz...
ölçülerin gr yerine bardak olarak çalışmasını yapıcağım fakat gr olarak kullanmanız çok daha başarılı sonuç elde etmenizi sağlar..

lorenmutfakta dedi ki...

tebrik ederim cok güzel görünüyor
en kısa zamanda bende denicem
gr yerine bardak olsa iyi olurdu diyecektim cvbını vermişsiniz
ozaman en kısa zamanda bi mutfak tartısı almak gerekecek anlaşılan;))

MIDI CAKE dedi ki...

selamlarr
öncelikle bloğunuzu çok beğendim.tariflerin gr ile olması bence en sağlıklı olandır zira ihtiyaç olan sadece hassas tartı.benim kullandığım tarifde ovaleks var yalnız sizin tarifiniz 20 cm lik kalıba uygun sanırım.yanlışsam düzeltirseniz sevinirim.iyi çalışmalarr bol bol kazançlar...