23 Mart 2009 Pazartesi

ELMALI TART


Bu tarif kursta yaptığımız ve benim beğenerek yediğim bir tart oldu.. Elma ve tarçın sevenler durmasın...


MALZEMELER
Tart hamuru için;
  • 50 gr pudra şekeri
  • 1oo gr tereyağ
  • 150 gr un
  • 1 paket vanilya
  • soğuk su
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/2 limon kabuğu rendesi

İç dolgu malzemesi;

  • 300 gr elma (soyulmuş sotelenmiş)
  • 40 gr şeker
  • 30 gr kuru üzüm
  • 20 gr kırıntı (ekmek veya pandispanya)
  • 40 gr kırık ceviz
  • 30 gr tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
Elmaları istediğimiz şekilde kesip tereyağında yüksek ateşte soteliyoruz ardından şekeri ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz.Eklemek istediğiniz malzemeleri ilave edip biraz daha pişirip ocaktan alıyoruz. Ben tarçın ve ceviz ekledim.Ocaktan aldıktan sonra sulanmaması için pandispanya kırıntısı ilave ediyoruz.

Hamur için gerekli malzemeleri eliyoruz ve soğuk su ekleyerek hızlıca toparlamak kaydıyla yumuşak kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. Yaklaşık bir saat buzdolabında dinlendiriyoruz.Dolaptan çıkarıp hamuru açıp tart kalıbına yerleştiriyoruz. Üzerine çatalla delikler açıyoruz.Üstüne yağlı kağıt koyup bakliyat yayıyoruz. Bu hamurun pişerken kabarmasını önleyecektir. Bu şekilde 170 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişiriyoruz. Daha sonra üzerindeki ağırlığı kaldırıp 5 dakika daha pişiriyoruz.

Fırından çıkardığımız hamur soğuyunca dolgu malzemesi ile kaplıyoruz.Üzerini süslemek zevkinize kalmış. Kalan hamuru dondurup rendeleyerek üstünü kapatabilirsiniz yada benim yaptığım gibi kafes şekli verebilirsiniz.

Tartın üstünü kapattıktan sonra tekrar fırına koyup üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Çıkınca üzerine pudra şekeri eleyebilirsiniz.Şık bir görüntüsü oluyor..

Afiyet olsun...............

2 yorum:

Seda dedi ki...

bu tart bana çok tanıdık geldi Atölye Lavantayamı gittiniz sayfanızdaki herşey çok güzel ellerinize emeğinize sağlık,sevgiler....

eda'lı tatlar dedi ki...

evet lavanta belli oluyo sanırım :) teşekkür ederim yorumunuza bende sizin sayfanız için aynı şeyi düşünüyorum..
Teşekkür ederim tekrar